Skip to main content

Okrevanje po narcistični zlorabi – mit ali resničnost

 

Okrevanje po travmi, ki je posledica narcistične zlorabe je področje, ki zahteva veliko osredotočenosti in usmerjenega dela.

Dejstvo je, da se nismo rodili travmatizirani (razen morda epigenetike, a to je zgodba za drugi dan).

Travma je nekaj, kar se nam zgodi kot posledica zunanjih dogodkov (naravne nesreče, požari, poplave, potresi) in dejanj ki jih počnejo drugi ljudje. Empatični ljudje, lahko doživimo travmo tudi, ko gledamo negativne vsebine na televiziji ali vidimo, da z nekom drugim (z živalmi, rastlinami, zemljo) slabo ravnajo.

Ker gre pri zgoraj omenjenih primerih za višjo silo – nepredvidljivo silo narave, se zdi okrevanje zahtevno, nikakor pa ne nemogoče. Pri travmi, ki je posledica narcistične zlorabe, pa se lahko zdi okrevanje nepremostljivo, ker gre za namerno zlorabo. Zato zgolj nekajkratno poslušanje zvočnega posnetka, ne pomaga zares, kot bi morda marsikdo upal.

Resnica je, da je travma, ki je posledica narcistične zlorabe nedvomno ena najhujših oblik travme, ki jo oseba lahko doživi. S travmo, ki jo utrpimo, ker smo bili tarča fizične in psihične zlorabe, se je treba resno soočiti.

Pomembno vprašanje NI: Ali bo okrevanje enostavno? Pomembno vprašanje JE: Ali je okrevanje in srečno življenje vredno trdega dela?

 Globoko v sebi vemo, da je odgovor na zadnje vprašanje DA!

Če si v življenju želimo biti srečni, je včasih treba početi zahtevne stvari.

→Stvari, ki jih ne počne nihče drug.

→Stvari, ki nas prestrašijo.

→Stvari, ki jih drugi ne morejo narediti namesto nas.

→Stvari, zaradi katerih se sprašujemo, »kako dolgo še lahko zdržim« in vseeno rinemo naprej.

Faze narcistične zlorabe in proces okrevanja po travmi

Ko ljudje razmišljamo o travmi, si po navadi predstavljamo posamezne dogodke, kot so naravne nesreče ali prometne nesreče.
Toda travma ima lahko različne oblike.

Narcistična zloraba je oblika travme, ki se zarije v dušo, najprej se material kopiči počasi nekaj let, dokler se plaz ne sproži in ustvari opustošenje. Pokrajina pod plazom pa postane neprepoznavna. V mnogih primerih pusti posledice na našo identiteto in duševno zdravje na zelo globoki ravni za dlje časa.

Zato so stopnje zdravljenja po narcistični zlorabi dolgotrajen proces – ne enkratni dogodek.

Zdravljenje kompleksne travme in PTSP (posttravmatskega sindroma) zaradi narcisoidne zlorabe zahteva precej drugačen pristop kot to zahteva okrevanje po ostalih travmatičnih dogodkih.
Tako kot nekdo, ki si prizadeva za okrevanje od drog ali alkohola, je ključnega pomena, da vključimo vse faze okrevanja po travmi.

Nihče ne pravi, da gre proces hitro ali enostavno, vendar je na drugi strani nagrada – osebna moč, ukoreninjenost, osebno dostojanstvo in sposobnost globokih uvidov vase in svet okrog sebe. Oseba pred zlorabo in po njej, je kot bi primerjali gosenico v kokonu s prelepim metuljem.

Zakaj je zdravljenje po narcistični zlorabi specifično?

V resnici je zapletena travma zaradi narcistične zlorabe podobna travmi osebe, ki je dolgo časa izpostavljena življenju v stalnem obleganju, vojni (boji in psihično mučenje) in blokadah (čustvena, duhovna in celo fizična izolacija).

To ne pomeni, da je narcisoidna zloraba enaka življenju na vojnem območju, ampak da so v igri enake psihološke posledice.

Kot nekdo, ki že več let živi pod grožnjo vojne, se začneš spraševati, zakaj se ta zloraba dogaja tebi, medtem ko drugi živijo v miru. Zdi se, kot da blokada osebi omejuje dostop do preostalega sveta.
Takrat se začnemo spraševati, kaj je vendar narobe z nami: »Zagotovo mora biti z mano nekaj narobe, sicer se ta zloraba ne bi nadaljevala.«

Ta pogled na splošno ne velja za primere travm zaradi prometnih nesreč in drugih dogodkov.

Seveda lahko utrpimo prometno nesrečo in se sprašujemo, zakaj bi Bog dovolil, da se nam kaj takega zgodi. Toda na splošno se ljudje nagibamo k zavedanju, da so avtomobilske nesreče in naravne nesreče naključni dogodki, na katere nimamo vpliva.

Ljudje se običajno ne krivimo za požare, poplave in potrese, krivimo pa se za narcistično zlorabo. Zdravljenje od narcistične zlorabe je drugačno, ker občutek krivde in sramu napada nas same, našo psiho in naš duh.

Vpliv narcistične zlorabe na globlji ravni

Narcistična zloraba je pogosto rezultat dolgotrajnega poskusa vzpostavitve zdravega, funkcionalnega odnosa z osebnostno moteno osebo. To je reakcija osebnostno motene osebe na tesen odnos.
Logična posledica uporabe strategij psihološke manipulacije, kot je uporaba tihe maše v odnosu, je razvoj kognitivne disonance in uničujoče travmatske vezi.
Sprva trpimo samo občasne neobvladljive izbruhe nasilja, krutosti, poniževanja in besa. Potem se čez čas stanje umiri in zdi se, da je šlo »samo za enkraten, zelo neprijeten dogodek«, ki ga najraje kar odpišemo.

Odločimo se ignorirati rdeče zastavice. Saj je storilec samo trpeča duša, kajne?

Potem pa se stanje spet poslabša in zdi se, da je neprijetnih epizod vedno več in da se pojavljajo vedno bolj pogosto. Opažamo, da se vsakič znova motimo o scenariju – tudi ko začnemo pogovor s prošnjo ali opravičilom ali predlogom za pogovor na osnovnem človeškem spoštovanju.

Kolikokrat si se že poskušala soočiti z narcisom – tudi vljudno – glede nečesa, kar je storil, kar te je prizadelo, potem pa se je pogovor spremenili v novo zlorabo? Kolikokrat si se na koncu teh pogovorov zalotila, da si ti tista, ki se nasilni osebi opravičuje?

Narcis mora vedno biti žrtev – tudi ko s tabo ravna grozno.

Če mora biti narcis vedno žrtev, to pomeni, da mora biti nekdo drug vedno storilec. Ja, to je tvoja vloga: ti si antagonist in on je protagonist v hipotetičnem filmu, ki se odvija v narcisovi glavi.
Težava je v tem, da po tednih, mesecih ali letih te zelo subtilne manipulacije začneš dejansko verjeti vanjo na globoki ravni – običajno, ne da bi se tega sploh zavedala.

Vpliva na to, kako gledaš nase in na svet okoli sebe. Začenjaš verjeti, da si ničvredna, da ne moreš narediti ničesar prav in da nihče nikoli ne bi mogel uživati ​​v tvoji družbi.

Točka izbire

Vsakič, ko doživiš nov cikel čustvene zlorabe z narcisom, obstaja okno priložnosti, imenovano Točka izbire. Na tem mestu obstaja priložnost spremeniti negativne cikle, ki so postali vzorec tvojega življenja.

V tem prostoru lahko še naprej sprejemaš iste odločitve, zaradi katerih si zapletena v strupene odnose, ali pa izbereš drugačno pot. Izbereš lahko drugačne načine vedenja in drugačne načine razmišljanja.

Vsaka tvoja izbira ustvarja tvojo prihodnost.

Težko se je ustaviti in razmišljati o točki izbire, ko si ujeta v začarani krog narcistične zlorabe v stanju boj ali beg. Toda odločitve, ki jih sprejemaš zdaj, ne vplivajo samo na tvojo prihodnost, temveč na prihodnost tvojih otrok, tvojih vnukov, na tvojo kariero, na ljudi okrog tebe in na celo družbo.

V trenutkih izdaje in čustvenega opustošenja – ki so neizogibni znotraj narcistične zlorabe – je edina želja: počutiti se bolje, ustaviti bolečino in želja, da se stvari vrnejo nazaj v »normalo«.
Toda tisto, o čemer običajno ne razmišljaš v teh trenutkih je, kaj bi se lahko zgodilo v naslednjem tednu, letu ali desetletju, ko se odločaš ostati v strupenih odnosih. Ne zavedaš se, da ustvarjaš valovanje, ki bo vplivalo na tvoje prijatelje in družino, druge posameznike in navsezadnje na svet.

Mnogi ljudje verjamejo, da so imuni na učinke narcistične zlorabe – dokler jih ne odpustijo iz službe, dokler njihovega hišnega ljubljenčka ne poškodujejo ali ubijejo, dokler ne doživijo psihičnega zloma ali dokler njihov otrok ne naredi samomora zaradi nenehnih verbalnih napadov in čustvene zlorabe.

Ne razmišljajo o tem, da si morda uničujejo kariero, ker sredi službenega sestanka odgovarjajo na sporočila žaljivega partnerja.

Ne prepoznajo, da se njihovi možgani spreminjajo … na slabše, ko doživljajo ponavljajoči se stres zaradi fizične, čustvene in verbalne zlorabe.

Ne razmišljajo o tem, kako bivanje v toksičnih odnosih vpliva na njihove otroke in da bodo verjetno tudi sami postali ali narcisoidni ali soodvisni.

Kaj torej storiti, če si pravkar ugotovila, da te je partner prevaral (še enkrat) ali si odkrila, da ti je ponovno lagal ali je ravnokar izlil nate in otroke ves svoj gnev in pustil za sabo krvavo opustošenje, solze in boleče rane,…. Kaj lahko storiš, da izstopiš iz tega vlaka smrti?

Vedno imaš izbiro

V trenutkih čustvene zlorabe je skoraj nemogoče racionalno razmišljati. Toda tudi v času neznosne bolečine obstaja tisti delček sekunde, ko kognitivni um reče: »Vidiš, vedela si, da se bo to zgodilo. Ne vem, zakaj me nočeš poslušati."

Potem se sproži travmatizirana podzavest, ki poskuša premagati kognitivni um. Skoraj v trenutku začneš iskati opravičila za neusmiljeno in kruto vedenje osebe ali iščeš načine, da bi se lahko vrnila v njegov objem, ko te bo ponovno sprejel pod svoje okrilje in izbral tebe namesto svoje nove srčne izvoljenke.

To so dogodki, ko se je treba odločiti in izbrati. In v igri so veliko večje sile. Točke izbire niso naključni dogodki, ampak budilke - priložnosti. Trenutki, ko dobimo priložnost brati znake in se bolje odločati.
Nekatere točke izbire v tvojem življenju so izjemno pomembne ... to so prelomnice, ki ti pomagajo spremeniti življenje na bolje. Ko se zaveš in prepoznaš ključne točke izbire, lahko tvoje življenje močno obogatiš z veliko modrejšimi odločitvami.

Okrevanje po travmi narcistične zlorabe je maraton, ne sprint.

Kompleksna travma zaradi narcistične zlorabe se razvija dolgo – včasih leta ali celo desetletja. Nepremišljeno je torej verjeti, da je ozdravitev od narcistične zlorabe lahko trenutna.

Narcis je leta in leta počasi klestil tvoj občutek jaza in duha. Posledično je tudi zdravljenje kompleksne travme in PTSP proces, ki traja.

Vprašanje je ali je popolna osvoboditev od preteklosti pravzaprav dosegljiv cilj.

Tega se veliko se ljudje zave, ko potujejo skozi faze okrevanja po travmi.

Narcistična zloraba ni nujno (in ne bi smela) predstavljati tvoje celotne življenjske zgodbe, je pa pomembno poglavje v tvoji knjigi življenja. Nespametno in odkrito povedano nezdravo je misliti, da se lahko preprosto "iztrgaš" iz nezdrave miselne naravnanosti.

Zdravljenje kompleksne travme in PTSP preprosto ne deluje na ta način. In če bi, bi bila to grozljiva oblika poskusa zaobiti pomembne lekcije za osebnostno rast.
Ključnega pomena je prehoditi vse faze okrevanja po travmi.

Učinki kompleksne travme zaradi narcistične zlorabe te spremljajo povsod, kamor koli greš: ko iščeš novo službo, nove prijatelje, obnavljaš izgubljene odnose in znova poskušaš razviti identiteto.

In ta nova identiteta?

Nikoli več ne bo ista.
Bo močnejša, bolj odločna in celo bolj sočutna, kot je bila pred zlorabo.

Okrevanje po narcisoidni zlorabi je kompleksen in trajen proces, vendar sčasoma gre na bolje.

Tudi tvoja zgodba je lahko med zmagovalnimi. Točka izbire pa je tvoje okno v boljšo sedanjost.