Skip to main content

Faze okrevanja po narcistični zlorabi

 

 
Verjetno si že slišala za pet faz žalovanja (zanikanje, jeza, pogajanje, depresija, sprejemanje). Žalovanje je proces, ki ga spoznamo vsi, ko doživimo bolečo izgubo ali tragedijo.
Kaj je v resnici žalost? To je travmatičen dogodek, ki osebo prizadene na duhovni ravni.

Faze okrevanja po narcistični zlorabi so zelo podobne fazam okrevanja v procesu žalovanja. Zelo pomembno je, da oseba izkusi skozi vsako od teh faz z odprtim srcem in sistemom podpore.
Nihče ne pričakuje, da si bodo ljudje, ki trpijo zaradi zlorabe substanc, čez noč opomogli, kajne? Ne, delujejo skozi 12 korakov (ali druge konkretne programe okrevanja). Kdorkoli, ki se zdravi od odvisnosti od drog, alkohola ali iger na srečo bo povedal, da gre za trajni proces, ki se nadaljuje dan za dnem, včasih do konca življenja.

Ko slišimo besedno zvezo »do konca življenja« se morda sprva sliši zastrašujoče, toda ne smemo pozabiti, da:

- nova miselna naravnanost,

- novi načini VEDENJA in ODZIVANJA,

- nove veščine in navade,

...ki se jih naučimo skozi postopno in dosledno vsakodnevno delo na sebi, prinašajo
številne koristi.

Oseba postane:
- postane bolj vzdržljiva,
- postane bolj vztrajna,
- postane bolj disciplinirana,
- postane bolj osredotočena,
- se močneje zaveda sebe, svojih potreb, vrednot, potencialov, talentov,
- se nauči  postavljati jasne meje
- se 
nauči  prepoznavati, poimenovati in kar je najbolj pomembno obvladovati svoja čustvena stanja.

Posledično postane življenje bolj kvalitetno in odnosi bolj zadovoljujoči.

Kvaliteta življenja se postopoma, vendar trajno izboljšuje. Prehod skozi pet faz okrevanja po travmi ti lahko pri tem pomaga.

Si pripravljena na novo učenje? Potem te vabim, da se mi pridružiš, ko te bom korak za korakom vodila skozi faze okrevanja po narcistični zlorabi. Pa začniva…

1. Faza stabilizacije v sili

Prva faza okrevanja od narcistične zlorabe je najpomembnejša, vendar je tudi najtežja.
Končno si se odrekla narcisu. Prekinila si vse stike z narcistično osebo, vendar se v tebi pojavlja dvom. Nisi prepričana, ali ste se pravilno odločila. (Morda se je celo policija/socialna služba odločila namesto tebe.)

Še vedno si pod močnim vtisom travmatičnih dogodkov zaradi narcistične zlorabe, ki morda še vedno teče v obliki komunikacije iz nepoznanih telefonskih številk ali posredovanih sporočil preko skupnih prijateljev.

Kar zdaj potrebuješ sta podpora in pomiritev. Travma se je tako močno zasidrala v tvojo »normalo«, da se ob ponovnem doživljanju varnosti in umirjenosti po doooolgem času, počutiš krivo. Kot da nekaj ni v redu, ker v tvojem življenju ni več prisotna stalna drama. Še vedno si zelo ranljiva in bojiš se narcisovega odziva na tvoje nove poteze.

Med fazo stabilizacije v sili je ključnega pomena ohraniti stanje Brez stika ali, v primeru deljenega skrbništva, Ekstremno spremenjen stik.
Če si z narcisom delita skrbništvo je treba vedeti, da vzajemno spoštovanje in zrelost v odnosu ni v narcisovi naravi. Zato previdnost pri, žal lažnih, občutkih varnosti, ko ti narcis zagotavlja, da bo poskrbel za otroke ali da bo iskren s tabo v prihodnje, ni odveč.

Ko narcisu uspe osebo s svojimi triki, lažmi in prikritimi nameni znova zavesti, lahko to razume kot zeleno luč, da lahko nadaljuje ... in tudi bo nadaljeval s svojo tiranijo in diktaturo nad tvojim življenjem.
Fazo nujne stabilizacije je običajno najtežje prenašati zaradi psihičnega privlaka in želje po ponovni povezavi z narcisom in biokemične zasvojenosti, ki se razvije po ponavljajočih se obdobjih travme. Prekinitev stanja brez stika je nedvomno glavni razlog, da ljudje ostajajo zapleteni v strupene odnose veliko dlje, kot nameravajo.

Zato naj bo ohranjanje pravila brez stika tvoja ključna in prednostna naloga v fazah okrevanja po narcistični zlorabi.

2. Faza povratka

To je faza, v kateri se začneš ponovno dvigati s tal. Tvoja energija se začne vračati TEBI in ZATE, po tem ko jo je narcis tako dolgo črpal.
Biti tarča narcistične zlorabe zahteva ogromno tvojega časa in pozornosti.

opomba:
Za povrnitev moči v fazi okrevanja po narcistični zlorabi in test za ugotavljanje, koliko časa in pozornosti namenjaš narcisu piši na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Morda boš občutila navale jeze na narcisa in celo nase, ker si dovolila, da je zloraba trajala tako dolgo. Brez ustrezne podpore in okrevanja lahko zdrsneš nazaj v prvo fazo.

Mnogi ljudje se ne zavedajo, da je razlog, zaradi katerega se počutijo tako negotove in obupane, potem ko so uvedli stanje Brez stikapo zaključenem odnosu s toksično osebo ta, da imajo iz otroštva ponotranjen negotov ali ne-varen stil navezanosti. Le-ta se kaže kot odprta, surova čustvena ranjenost, pa tudi hromeči občutki zapuščenosti in zavrnitve po narcistični zlorabi.

Tudi če tvoj stil navezanosti v veliki meri ni bil negotov na začetku tvojega odnosa s toksično osebo, postane tak po narcistični zlorabi zagotovo.

Ljudje z negotovimi stili navezanosti namenjajo veliko pozornosti ohranjanju narcisa v svoji bližini zaradi lastnih interesov in vrednot. To tudi delno pojasnjuje, zakaj žrtve narcisoidne zlorabe privolijo v odpuščanje nezvestobe ali v opravljanje ponižujočih oblik dela in služenja patološkim narcisovim potrebam, medtem ko se narcis iz osebe odkrito norčuje in igra s svojimi novimi viri oskrbe.

To se zgodi, ker se oseba obupno želi navezati na narcisa, kar vodi samo v več občutkov prvinske panike. Edini način, da preprečiš ta občutek je, da poiščeš čustveno razpoložljivo osebo za navezovanje takoj po uvedbi stanja Brez stika. To je lahko prijatelj, družinski član, terapevt, trener ali Bog – z drugimi besedami, nekdo, ki je lahko tvoja opora … vsaj v prvih mesecih brez stika.

3. Faza Z Eno nogo pri vratih

Tretja od ključnih faz okrevanja po narcistični zlorabi je zelo občutljiva. Tukaj začneš na novo graditi svojo identiteto, vendar je tvoja preteklost velika ovira. Morda boš začela narcisa in njegova dejanja opravičevati in nanj gledati iz perspektive, češ "saj sva oba slabo ravnala drug z drugim" ali "tudi onadva sta doživela zlorabo."

Čeprav je manj pogosto kot med drugo fazo, obstaja verjetnost vračanja na prejšnje faze okrevanja po travmi, brez posebnega opozorila. Zato sta podpora in vodenje izkušenih strokovnjakov ali mentorjev tako pomembna med celotnim procesom.

Zdaj, ko se začenjaš počutiti bolj samozavestno in bolj zaupaš vase in v svoje odločitve, boš morda znova začutila potrebo po ponovni vzpostaviti stika z narcisom. Kaj pa, če se je spremenil?

Odločno in jasno ti lahko povem, da
SE NI SPREMENIL in da SE NE BO SPREMENIL.

V tej fazi se boš spopadala z okrevanjem od biokemične odvisnosti, ki je nastala po ponavljajočih se ciklih zlorabe. Ko si v odtegnitvenem stanju (stanje abstinence od narcisove bližine), te bo tvoj um napeljeval na najrazličnejše stvari, da bi te spodbudil k ponovni vzpostavitvi stika in tako dobil potrebno dozo dopamina.

Um te bo prepričeval, da se stvari lahko vrnejo v stanje čisto na začetku vajinega odnosa, preden se je zloraba začela z vso močjo.

Nekaj ​​časa se bo ta zamisel zdela izvedljiva, saj se tvoji možgani oklepajo krhkih spominov, zaradi česar ostajaš v stanju bolečega hrepenenja. Prepričevala se boš, da si ti tista, ki je v vsem pretiravala, ali boš vsaj iskala končni zaključek ali konkretno razlago.

Vendar POZOR, če se na tej točki obrneš na narcisa, boš nazadovala na prejšnje faze, ali še huje, padla naravnost nazaj v krog zlorabe.
Prepričaj se sama in vprašaj preživele osebe narcistične zlorabe, ki so poskusile ta pristop.

4. Faza objektivne analize

Na tej točki zdravljenja od narcistične zlorabe se lahko objektivno ozreš nazaj na svojo preteklost, ne da bi se počutila preobremenjeno s čustvi, kot sta jeza ali pretirano obžalovanje.
Veliko časa si porabila za lastno opazovanje in prepoznavanje čustvenih sprožilcev, ki so ostali po narcistični zlorabi. Zdaj si pripravljena, da začneš pomagati drugim, ki so v zgodnjih fazah okrevanja po travmi.

Čeprav si vložila veliko dela v ponovno izgradnjo svoje identitete, se lahko zgodi, da boš spet zdrsnila v občutke ničvrednosti ali podvomila o svojih sposobnostih in pravilnosti odločitve. Morda se ne zavedaš, da je to ostanek zlorabe, vendar gre za točno to.

Tukaj večina preživelih narcistične zlorabe trpi zaradi simptomov poskusa »zamegljenega uvida«.

Evan Stark, nagrajeni raziskovalec in profesor na Rutgersu, je prvi skoval izraz "perspekticidnost" v svoji knjigi iz leta 2007, Prisilni nadzor. Perspekticidnost je stanje nezmožnosti vedeti, kar veš, ki nastane kot posledica zlorabe.

S perspekticidnostjo storilec deluje tako, da žrtev odreže od njene perspektive, vse dokler popolnoma ne izgubi lastnih misli. Perspekticidnost so prvotno uporabljali v vojni kot taktiko psihološke manipulacije vojnih ujetnikov, pozneje pa je postala priljubljena strategija manipulacije množic s strani voditeljev kultov.
Cilj je doseči popolno izgubo identitete v predvideni tarči.

Navsezadnje je veliko lažje nadzorovati osebo, če nima svojih misli, mnenj in občutkov.

Ko ugotoviš, da drsiš nazaj v sence izgubljanja sebe, se spomni, kako daleč si že prišla.

Ni ti treba več sprejemati ​​narcisovega verbalnega pogroma ali zaničljivega mnenja o tebi. Ni ti več treba biti njegova čustvena boksarska vreča ali posoda, kamor izliva svoje sovraštvo.

Ko narediš vse potrebne korake do osvobodite, postane tvoje življenje čisto platno, na katero lahko naslikaš čudovit akvarel svoje prihodnosti.

5. Faza sprejemanja in ponovne vključitve

Stvari zdaj končno vidiš jasno takšne, kot so. Poznaš svoje zmožnosti in omejitve – ne tistih, ki ti jih je vsilil narcis.
Na tej točki razumeš, kako graditi zdrave odnose. In zelo pomembno, imaš pogum, moč in znanje, da lahko PRAVOČASNO UKREPAŠ, če nekdo poskuša s tabo ravnati slabo.

Nikoli ni preveč pazljivosti – narcisi so povsod. Vendar ZDAJ VEŠ, KAKO SE ZOPERSTAVITI njihovi ZLORABI, preden pride predaleč.

Za na konec...

Zdravljenje kompleksne travme in PTSP zaradi narcistične zlorabe

Ključnega pomena je, da gre tvoj proces okrevanja skozi vseh 5 faz. Zadevi je treba priti do dna, da bi lahko enkrat za vselej razrešila uganko.
S pravo miselno naravnanostjo in podporo lahko – in presenečena boš boste nad tem, kako čudovit je občutek, ko ti uspe priti na drugo stran. Iz vloge žrtve v zmagovalko.

Danes izkušam zdrave, srečne odnose, ki so prijazni, me podpirajo in izpolnjujejo, in nimam nobenih težav zapustiti ali iz svojega življenja odstraniti kogarkoli, ki je manipulativen ali žaljiv, ker trdno stojim v svoji moči in zavedanju, kdo sem.

Enako želim tudi tebi.

NIKOLI, NIKOLI, zares NIKOLI NE OBUPAJ nad sabo. Jaz ne bom!

Bodi nežna in potrpežljiva sama s sabo. Globoke spremembe zahtevajo svoj čas.