Skip to main content

V čem je narcistična zloraba drugačna od drugih travmatičnih dogodkov?


Samoumevno je, da vsi travmatični dogodki močno vplivajo in spremenijo življenje.

Spravljajo nas v čustveno vrtoglavico, ogrožajo naš občutek varnosti v življenju in nas pogosto prisilijo, da naredimo resne spremembe v načinu življenja.

Pomislimo na rope, prometne nesreče in potrese. Rop se zgodi, ker nekdo potrebuje denar in misli, da ga imaš. Prometne nesreče (kjer nismo krivi) so tako kot naravne nesreče naključni, navzven nesmiselni dogodki, ki so lahko prav tako uničujoči kot ropi, če ne še bolj, saj lahko povzročijo trajne telesne poškodbe ali uničenje naših najdražjih, premoženja. Vsak od teh treh dogodkov očitno lahko povzroči trajno čustveno brazgotino, vendar so vsi v drugi kategoriji kot narcistična zloraba.

Narcistična zloraba
SE OBČUTI drugače.

Svoje škodljive učinke ima na drugačni psihološki in duhovni ravni. To ni le
čustvena poškodba, je duhovna poškodba.

Glavni razlogi za to so, da narcistično zlorabo
namerno povzroči nekdo, ki ga imamo radi, nam je iz tega ali onega razloga blizu, ima na nas vpliv in cilja na nas zaradi tega, kar smo, na samo BISTVO osebe.

Gre za dolgoročno preračunljivo kampanjo, zaradi katere se počutimo nevredno, zaničevano in sčasoma začnemo verjeti, da nas drugi gledajo v isti luči.

Rop se lahko zgodi naključni osebi, ki gre mimo in ima torbico ali denarnico. Avtomobilske nesreče se zgodijo, ker nekdo ni bil pozoren, ker je počila guma ali zaradi slabega vremena. In potresi so le naključni naravni dogodki. Ropi, prometne nesreče in potresi se lahko zgodijo komurkoli, kjerkoli in kadarkoli ... vendar nimajo nobene zveze s tem, kakšna oseba smo.

Po drugi strani pa narcistična zloraba deluje kot laserski žarek, ki je usmerjen na tvojo psiho.

Narcisoidni nasilnik želi, da verjameš, da nikomur ni mar zate in da nikomur ne bi smelo biti mar zate, ker kot oseba nisi vredna ljubezni, nimaš pozitivnih lastnosti in si izguba prostora in časa.

Narcisoidna oseba spozna tvoje upe, sanje, strahove, boleče spomine ... in vse to sčasoma in preračunljivo obrne proti tebi, da bi oslabila tvojega duha in ga naredila bolj skladnega z lastnimi željami in potrebami. Izkorišča tvojo odpuščajočo, sočutno osebnost in vedno znova izkorišča tvoj strah pred zapuščenostjo, da postaneš še bolj odvisna.
S tem pa krepi verjetnost, da boš ostala navezana nanjo – kljub (ali bolje rečeno, paradoksalno, zaradi) stiski in bedi, v kateri si se znašla.

Travmatični dogodki in naravne nesreče lahko spremenijo tvoje telesne zmogljivosti, način življenja in poglede na bližnjo prihodnost, v mnogih primerih pa lahko tudi vlijejo prenovljeno motivacijo za življenje, ljubezen in zdrave odnose. Lahko ustvarijo izzive in stiske, a ker ne uničijo občutka lastne vrednosti, ne zdrobijo tvojega duha.

V nasprotju s tem deluje narcistična zloraba v smeri uničenja duha. Zato se travma zdi tako drugačna in tudi zato jo je okrevanje toliko bolj zahtevno. V svojem duhu se počutiš popolnoma nemočno in brezupno. Čutiš, da ti primanjkuje duhovne moči, da bi se postavila zase in ubežala svoji bedi, zato se namesto tega predaš in tako padaš še globlje v duhovno luknjo.