Skip to main content

Otrok narcističnega očeta in soodvisne matere

Sem otrok narcističnega očeta in soodvisne matere.

Po mami podedovani vzorci soodvisnosti so narekovali, da sem skozi življenje doživela marsikatero zelo neprijetno, toksično izkušnjo v odnosih.

Spominjam se, da sem kot majhna deklica večkrat prosila mamo, naj zapusti nasilnega očeta. Nikoli ne bom pozabila, kako močno sem si oddahnila, ko sva se pri mojih 16-ih letih končno odselili na drug naslov. Še bolj se spomnim GROZE, ki me je zajela, ko sva se po 3 mesecih samostojnega življenja, vrnili v skupno gospodinjstvo k očetu. Hudo mi je bilo gledati mamo, ki ni zmogla presekati, kar danes vem, da je travmatska vez. Kasneje, kot mlado dekle, sem padla v objem patološkega narcisa in dolga leta iskala pot iz začaranega kroga ujetosti.

Več o moji zgodbi (
https://saraalt.com/sl/)

Danes RAZUMEM ZAKAJ se mi je dogajalo, kar se mi je dogajalo.

Danes razumem, da sta zgoraj omenjene vzorce podedovala tudi moja starša od svojih prednikov, zato NIKOGAR NE OBSOJAM. Sem se pa odločila, da bom svoje delo in življenje posvetila ozaveščanju o temi, ki mnogim uničujoče kroji življenja.

Ostati ali oditi?

Vsak starš želi za svoje otroke le najbolje. Ljubiti jih in jim zagotoviti najboljše možno življenje, je eden od ciljev, za katerega se zavzema večina ljudi, ki se odloči imeti otroke.
Ko pa se odločiš ostati z nasilnim ali strupenim partnerjem, s tem ogrožaš otrokovo varnost in integriteto. Odločiš se sprejeti negativno, grozno vedenje. In ta izbira ima lahko uničujoče posledice za tvoje otroke.

S tem, kar zdaj vemo, lahko skoraj predvidimo, da bodo otroci, ki odraščajo v strupenih domačih okoljih, kjer je eden od staršev narcističen in čustveno nedostopen, razvili narcistične ali soodvisne poteze.

Vibracijski vzorci iz otroštva

Če je res, da podobno privlači podobno, potem je popolnoma, čeprav žalostno smiselno, da kot odrasli mnogi v svoje življenje pritegnemo vibracijska bitja, ki so podobna našim staršem ali bratom in sestram. Kot otroci smo bili spužve, ki smo vpijale in se prilagajale energiji bitij, ki so nas vzgajala. Brez obrambe pred tem, kakšne vtise so naredili na naše spužvaste misli, smo vpijali.
In to seveda, ni naša krivda.

Pregovor pravi, da ptiči iste vrste letijo skupaj, in tako velja tudi za čustveno zlorabljenega otroka iz disfunkcionalnega doma. Ko otrok doživlja čustveno zapuščenost:

●Je zaradi opranih možganov pretrgana vez z lastnim Jazom s tem pa onemogočeno iskanje vodstva od višjega Sebe.

● Nima zavestnega razumevanja Jaza.

●Kopira vedenje svojih staršev.

● Zgleduje se po prepričanju svojih staršev.

●Ne čuti se slišanega.

● Njegove zaznave so minimizirane in/ali zanikane.

● Kot odrasel je morda preveč občutljiv na kritiko, v strahu, da bi drugi ogrožali pravico do lastnega dojemanja.

● Privlači svoje edinstvene, čeprav nezdrave koncepte ljubezni.

●Če je bila toksična mama, potem obstaja velika verjetnost, da se bo toksično vedenje odražalo v odnosih z ljubimci, prijatelji in sodelavci.

●Če je bil čustveno nedostopen oče, potem obstaja velika verjetnost, da bo otrok privabil v življenje partnerje s podobnimi čustvenimi vzorci.

●Če je otroka frustrirala mama in je bil posledično onemogočen globlji stik z njo, bo otrok v življenje pritegnil partnerje, ki ga frustrirajo in s katerimi se ne more resnično povezati.

●Če otrokova družina ni spoštovala čustev drug drugega, bo otrok v svoje življenje privlačil ljudi, ki jim ni mar za njegovo čustveno dobro počutje.

●Če je otrokova mama kričala, vpila in sikala, namesto da bi zavestno izbirala meje za usmerjanje svojega življenja, je lahko otrok nagnjen k stalnemu pritoževanju, namesto k namernemu ustvarjanju.

● Če so otrokovi starši ločeni od lastnega čustvenega jaza, ne morejo postati model za tovrstno povezavo za otroka, posledično otrok ne zaupa navodilom, ki prihajajo od znotraj.

●Otrok je danes lahko poln jeze, besa, zamere, žalosti, krivde, sramu in se počuti, kot da je obtičal.

●Otrok je danes lahko nagle jeze in vzkipljiv, ko začuti, da ga ne slišijo.

●Otrok danes morda vse svoje frustracije stresa na svoje najbližje, tistim, s katerimi ne živi, pa predstavljate popolnoma drugačno sliko samega sebe.

●Otrokova družina ga danes vidi kot osebo, ki težko komunicira, je eksploziven, čustveno zaprt in ne izraža svojih potreb.

Ni lahko ostati in ni lahko oditi.

Vsaka odločitev potegne za sabo morje pomislekov in »če« jev. Nihče nima pravice soditi ali narekovati drugemu, kako naj se odloči, kaj je prav in kaj je napak.

Želim pa si, da bi današnji zapis pripomogel k več jasnosti in razumevanja na tvoji poti opolnomočenja.