Skip to main content

5 načinov, kako narcis izbira svoje žrtve in kateri so opozorilni znaki za odhod

Si že kdaj srečala osebo in z njo takoj začutila povezanost, a si kasneje ugotovila, da je oseba zelo manipulativna?

Kolikokrat si z nekom delila svoje globoke misli in strahove, potem pa izvedela, da je oseba zbrala te informacije, da bi te nadzorovala?

V večini primerov je točno tako, ko se stvari odvijajo z narcističnimi posamezniki. Zaupljive, skrbne in sočutne osebe pogosto mislijo, da so drugi ljudje enaki. Vendar ni vedno tako. Včasih te oseba, ki sedi nasproti tebe analizira, da bi ugotovila, ali bi bila dober vir oskrbe za njihove sebične načrte.

Če se v zapisanem najdeš, te bo morda zanimalo:

5 najpogostejših načinov, preko katerih narcisi izbirajo ljudi kot potencialni vir oskrbe njihovih potreb:

1 – Predlog, da bi morala spremeniti svoj videz ali nekaj v zvezi s svojo osebnostjo Morda si pravkar spoznala nekoga in si v novem razmerju. Misliš, da gredo stvari precej dobro, toda oseba, s katero si v razmerju želi, da nekaj spremeniš na svoji osebnosti, svojem videzu ali načinu oblačenja. Če si pravkar spoznala nekoga in ti predlaga, da spremeni pričesko, barvo las, zamenjaj garderobo ali te nagovarja, da je čas za spremembo na tvoji osebnosti... npr: si preveč toga, nezaupljiva, sramežljiva, staromodna, ne-spontana, zategnjena ...bodi zelo pozorna, to so rdeče zastave.

To je zelo verjetno eden od prvih znakov, da imaš opravka z narcisoidnim posameznikom, ker, priznajmo si, ko začneš razmerje z nekom, to ni čas, da ti razkrije vse stvari, za katere misli, da bi jih morala spremeniti na sebi. Ne zanašaj se na lažen občutek varnosti in prepričanje, da ima to razmerje dolgoročen potencial. Ne kupuj nove obleke in čevljev z visoko peto samo zato, ker je to želja osebe, ki si jo šele spoznala.

Daj času čas, počakaj, da se osebnost in karakter osebe pokaže skozi realne življenjske situacije. Ni ti treba hiteti. Oseba, ki je prava zate, bo vedno počakala, da se boš ti počutila pripravljeno za naslednji korak. Zaupaj govorici svojega telesa. Telo nikoli ne laže.

2 – Oseba pravi, da bo poklicala ob določenem dnevu in uri, a tega nikoli ne stori Potem, nekaj dni kasneje, končno pokliče in se obnaša, kot da je vse povsem normalno. Medtem si ti ves čas držala telefon ob sebi in čakala, da te pokliče, in ko telefon končno zazvoni, zaslišiš na drugi strani glas, ki prihaja od zunaj, kot da bi se zabaval, bil sredi druženja in veselja. Začutiš, da osebi sploh ni mar za tvojo skrb in razburjenje zaradi nastale situacije. Vedi, da to ni naključje in da gre za taktiko, preko katere oseba preverja tvoj odziv na ne-klic. Oseba lahko reče, da je bila službeno odsotna ali da je preprosto pozabila poklicati, ker je urejala registracijo avtomobila in zamakanje vode v kleti.

Vendar vsi mi dobro vemo, da v današnjem času obstajajo mobiteli in že preprosto sporočilo in opravičilo ob pravem času, lahko reši marsikateri nesporazum, če le želimo. Ta zaplet, je oseba načrtovala vnaprej, da bi videla, kakšen bo tvoj odziv. Če se to zgodi enkrat, verjetno nimaš razloga za skrb. Če imaš opravka s posameznikom, ki mu je iskreno žal, se mu je morda res kaj zgodilo in ni mogel poklicati, ni mogel stopiti v stik s tabo. Zdrava oseba se bo iskreno opravičila in kar je najpomembneje, tega ne bo ponovila.

Oseba, ki ji je mar zate in tvoja čustva se ne bo obnašala, kot da je s tabo nekaj narobe, ker si izrazila razburjenost in zaskrbljenost. Če pa imaš opravka z osebo, ki to počne pogosto, je to jasen znak, da je čas za slovo.

3 – Oseba ti zagotavlja, da ji lahko zaupaš Sumljivo je, če si v stiku z nekom, ki si ga pravkar spoznala in ti zagotavlja, da mu lahko zaupaš in da te nima namena prizadeti. Nihče si ne želi biti na straži 24 ur na dan, 7 dni v tednu, ker je zunaj veliko dobrih ljudi, toda nekomu, ki je res vreden zaupanja, o tem ne bo treba govoriti. Oseba, ki si jo pred kratkim spoznala ne bo rekla: »Oh, saj veš, da mi lahko mi zaupaš.« Sploh ne bosta govorila o občutljivih stvareh, če sta se šele spoznala. Zdrava oseba bo razumela, da obstaja naravno napredovanje v odnosu, zato si ne želiš, da bi bila že na samem začetku preveč zaupljiva. Še posebej, če okrevaš po prejšnjem odnosu z manipulatorjem ali narcisoidnim posameznikom.

Ko se spet podaš v odnos in začneš komunicirati z ljudmi, je zadnja stvar, ki bi jo želela narediti, to, da zaupaš komur koli. Nikakor ne hiti. Prava oseba zate, nad tabo nikoli ne bo izvajala pritiska. Zagotovo si ne želiš ustvariti instant odnosa z nekom, ki ga komaj poznaš, s katerim si šla enkrat ali dvakrat ven. To je rdeča zastava. Jasen znak, da je nekaj hudo narobe. Narcisi ves čas preizkušajo tvoje meje in ugotavljajo koliko si zaupljiva oseba. Če jim zaupaš prehitro, ti bo žal. Mogoče osebo kliče njegova bivša partnerka, medtem ko sta vidva zunaj na večerji ali kaj podobnega, in on povsem mirno reče: »Oh, kliče moja bivša«. Veliko narcisoidnih posameznikov ohranja svoje bivše partnerje v življenju kot dodaten vir energije za napajanje.

Odnosa pravzaprav nikoli zares ne zaključijo in osebo držijo "na rezervi". Za vsak slučaj... To da je oseba v več intimnih odnosih hkrati, in da ni zaključila s preteklostjo, je jasen opozorilni znak zate, da je z osebo nekaj hudo narobe. Če opaziš nekaj različnih rdečih zastavic in če osebo povrhu pokliče še bivši partner/ka, je to opozorilni znak, da je čas za tvoj odhod.

Ni tvoja naloga, da bi bila bolj razumevajoča ali bolj prilagodljiva ali opravljala detektivsko delo.

ZELO POMEMBNO je, da si ne delaš utvar, da bo zaradi tebe zdaj vse drugače in da boš odslej samo ti ena in edina v življenju te osebe.

Ljudje se ne spremenijo samo zato, ker si mi tako želimo.

4 – Nekdo, ki ga komaj poznaš, deli s tabo svoje grozno otroštvo in opisuje zgodbe, v katerih so vsi ostali krvniki, on/ona pa je uboga žrtev Medtem ko oseba izliva svojo dušo uporablja obliko empatije, da ugotovi, ali se boš odzvala na žalostne zgodbe v otroštvu in kako so se vsi drugi ljudje okoristili na njen račun. Morda oseba postavlja veliko vprašanj o tebi in tvojem otroštvu, medtem ko pripoveduje, kako boleče je bilo njeno otroštvo.

Morda je bila oseba zlorabljena in če je tako, je to zelo žalostno. Vendar bodi pozorna na dejstvo, da morda poskuša vzpostaviti kognitivno empatijo, kar pomeni, da preprosto poskuša ugotoviti, katere so tvoje šibke točke, s čim se lahko dotakne tvojega srca, da bi lahko te informacije pozneje uporabila proti tebi. Ko nekoga prvič srečaš, ni čas, da na mizo položiš vso svojo bolečino, vsa svoja razočaranja in travme. To ni zdravo.

Najprej si želiš vzpostaviti prijateljstvo, nekakšno čustveno podlago, preden začneš z nekom deliti intimne stvari. Osebnih zadev ne delimo kar tako ob prvem srečanju, razen če gre za skupinsko usposabljanje ali skupinsko terapijo.

5 – Čeprav si navdušena nad pozornostjo in romantiko, se počutiš razburjeno, ker so kršene tvoje meje Pri narcističnem posamezniku se kršenje meja pogosto začne že ob prvem srečanju. Ena od prvih stvari, katere narcisi iščejo, ko iščejo nov vir oskrbe, so šibke ali neobstoječe meje. Če nimaš jasno in trdno postavljenih meja, potem narcis meni, da lahko stopi v odnos s tabo in ti omogoči, da počneš stvari namesto njega, medtem ko ti v zameno dajo zelo malo, ali nič.

To je še posebej POMEMBNO opozorilo za vse močno EMPATIČNE ljudi. Če si poštena in zaupljiva oseba, ki je zelo sočutna in delavna, je to za narcisa čista sedmica na lotu. Če oseba preizkuša tvoje meje, ti pa jih nimaš, si lahko v nevarnosti. Zato je postavljanje meja tako zelo pomembno. Znati reči NE, NE želim, in zaključiti odnos še preden se razvije travmatska vez, je ključna veščina za zdrave odnose. Mnogi ljudje zelo težko postavljajo meje, ker ne marajo konfliktov, ne želijo izpasti konfliktni in dajati občutka, da se z njimi ne da sodelovati.

Toda ravno to iščejo manipulatorji.

V redu je, če imaš mehkeje postavljene meje z nekom, ki ga imaš rada in za katerega skrbiš, kot je mladoletni otrok ali bolan družinski član. Ko pa gre za nekoga, ki ga šele spoznavaš, je treba že od samega začetka postaviti zelo jasne meje. Jasne meje je treba postaviti takoj na začetku, še preden zares vstopimo v razmerje, sicer je kasneje za to prepozno. Takrat se ti bo narcis samo smejal v obraz in užival v tvoji agoniji in nemoči. Vedi, da narcis cilja na tvoje travme iz otroštva in si ravno iz tega razloga tako zelo zanimiva zanj.

Zelo možno je, da je to eden od razlogov, zakaj te je izbral. Ja, BILA SI IZBRANA.

Zdaj je pomembno ozavestiti, da več nisi nemočni otrok. Si odrasla oseba in imaš pravico postaviti meje v svojih odnosih, da bi bila čustveno varna.